En guide til flowmåler og flowmåling

bz11

Jo ældre man bliver, jo flere ord støder man på, som man ikke kender definitionen på. Et af dem er højst sandsynligvis flowmåling. Og det er lidt sjovt, for faktisk findes dette apparat mange, mange steder i samfundet og industrier. Her følger derfor en guide til mere viden om netop flowmåleren.

Hvad er en flowmåler?

En flowmåler er et apparat, der både måler volumen – altså mængden – og hastigheden af en væske i et rørsystem. Du kan læse mere lige her. Mange vil nok tænke på en vandmåler og faktisk er de to ting ikke så langt fra hinanden, for de begge måler nemlig bl.a. vandforbruget, der suser igennem et vandrør. Men en flowmåler kan også bruges til at måle gennemstrømningen af gasser i et rør eller kemiske væsker, der også skal frem og tilbage i rørsystemer.

Hvad bruges flowmåling til?

Flowmåling bruges til at måle forbruget af en væske eller gas. Derfor er det jo nærliggende at bruge flowmåling til at afregne mængder af netop væsker og gasser. Det kan eksempelvis være vandværker, der leverer drikkevand mellem sig eller lastbiler, der leverer spildevand til rensningsanlæg. I begge situationer er der i hvert fald brug for præcise målinger, så der kan faktureres for leverede mængder i en meget stor skala.

Flere formår for apparater

Mange firmaer udvikler flowmålere. De findes derfor både som Doppler målere, der oftes bruges i åer og vandløb, grundet dets mulighed for brugerdefinerede flowalgoritmer. Der er også elektromagnetiske målere, der leverer meget stabile og præcise målinger og som desuden er konstrueret uden bevægelige dele. Dette sikrer, at måleren ikke kan påvirke de tryk, der er i et rørsystem, der altså ellers kunne påvirke de endelige målinger og give gale udsving. Åben kanal flowmåling bruger derimod ultralyd eller hydrostatiske sensorer til delvist fyldte rør eller åbne kanaler.