Det er både skræmmende og spændende at flytte sammen med sin kæreste. Desværre er det at flytte sammen ikke altid en romantisk dans på roser, men mest af alt en masse ting, som I skal blive enige om. Det er især økonomien som er vigtig at have styr på, så det ikke bliver til et hav af skænderier senere hen. For at få det bedste ud af jeres sammenflytning, er der en masse ting som I skal være forberedte på at tage stilling til.
Hvilken slags økonomi passer bedst til jer?
Det første, som man skal tænke på, når man flytter sammen, er, hvordan man vil betale for udgifterne. Der findes forskellige løsninger til at dele udgifterne, som hver har deres fordele og ulemper. Det er vigtigt, at jeres økonomi er noget af det første, som I finder ud af sammen, så det ikke bliver noget som plager jeres forhold.
Den første mulighed er fællesøkonomi, hvor alle jeres penge bliver samlet på en konto. At have fællesøkonomi kræver både tillid og åbenhed. Hvis man kan få det til at fungere, så er fællesøkonomien den nemmeste løsning.
Der er også mange som splitter deres udgifter. Når alle regninger og udgifter er betalt hver måned, så beholder man selv resten af ens indkomst. Det her er den type model, som typisk bliver brugt i bofællesskaber.
Den sidste mulighed splitter I indkomsten efter løn. Det betyder, at den som tjener mest, også betaler mest. Ulempen ved den løsning er, at den som tjener mest, kan føle sig udnyttet.
Det er også vigtigt, at I har en plan over, hvordan I vil betale indflytningsprisen. I kan vælge at låne penge og så lave en fælles plan for tilbagebetalingen. Lån penge online her.
Hvem ejer boligen?
Når man flytter sammen, er det vigtigt at skelne mellem hvem som ejer boligen. Hvis du flytter ind i en lejlighed som din kæreste allerede ejer, så er der kun en officiel ejer af boligen – nemlig din kæreste. Når der kun er en ejer af boligen, betyder det, at din kæreste kan tvinge dig til at flytte ud, hvis I skulle slå op.
I kan også begge være ejer af boligen. Her er der mest arbejde i at lave en officiel kontrakt, hvor I beskriver alt det formelle ved at bo sammen. Det plejer at være alt fra betaling af regninger til hvad der skal ske, hvis den anden dør. I kan sagtens hyre en advokat til at lave jeres samejeoverkomst, men I kan også selv udfylde formularen.
Du kan også udleje et værelse hos din kæreste. Der skal I også have udfyldt en kontrakt over lejemålet. Alt efter hvor længe du lejer værelset, jo flere rettigheder får du som regel rent formelt.