Mange forældre vælger at oprette en børneopsparing til deres børn/barn, da det kan være belejligt at have en opsparing når tiden kommer til f.eks. at flytte ud. Der findes mange måder at spare sammen til dette, se her for en alternativ børneopsparing.En børneopsparing kan give en rar start på voksenlivet, og hjælpe med et evt. indskud til lejlighed eller kørekort og lign. En børneopsparing skal oprettes inden barnet fylder 15 år, og udbetales når alderen 18-21 år er nået.
Indbetaling til børneopsparingen
Hvis beslutningen om at oprette en børneopsparing er truffet, er der væsentlige valg der skal tages, inden for en nær fremtid. De fleste banker tilbyder oprettelser af børneopsparings-kontoer, hvor en sum på maks 6.000 kroner kan indbetales hver måned. Indbetalingen kan gøres af forældre og bedsteforældre. Som regel er der en grænse for hvor meget der i alt kan spares op på en børneopsparing, som regel ligger grænsen på omkring 70-75.000 kroner.
Skal børneopsparingen investeres?
Et af de valg der skal træffes, når børneopsparingen er oprettet, er om hvorvidt pengene skal investeres, eller blot stå og trække renter i banken. En af måderne at investere pengene, er igennem diverse aktier og værdipapirer. Afkastet på en børneopsparing er skattefrit, hvilket gør denne opsparing særdeles eftertragtet og attraktiv. En anden mulighed for at udnytte det skattefrie afkast på, er at lade pengene stå i banken. De fleste banker tilbyder en rente på børneopsparinger, der er væsentligt større end den normale.
Overvejelserne omkring børneopsparingen
Som forældre ydes der store anstrengelser og ydelser, for at give børnene den bedste start i livet. En børneopsparing er god at have i baghånden, og en stor gave at få. Det skal dog nævnes, at en børneopsparing ikke nødvendigvis er en billet til et nemmere liv, eller en forlomme i voksenlivet. Hvis økonomien er knap, kan man overveje om pengene til børneopsparingen, er givet bedre ud til andre ydelser. Som ung voksen er det ikke en nødvendighed, at have en skattekiste gemt på kontoen. Det kan måske endda styrke ansvarsfølelsen, og tvinge barnet til selv at skulle tjene sine penge.
Tag beslutningen om børneopsparingen hurtigst muligt
Selvom oprettelsen af en børneopsparing rummer mange overvejelser, bør beslutningen træffes så tidligt som muligt. Hvis opsparingen påbegyndes hurtigt, er det nemmere at lade renterne eller aktierne vokse i værdi og størrelse. På denne måde er det samtidig også mere overskueligt at spare pengene sammen, så der ikke skal betales store summer pludseligt og forhastet.
Hvad skal børneopsparingen bruges til?
Når børneopsparingen er blevet robust og fuldvoksen, er det samtidig en god idé at tage en snak med indehaveren af kontoen, omkring hvad pengene skal bruges på. En børneopsparing kan være den største og første sum penge, et ungt menneske får i hånden. Dette er ikke nødvendigvis det samme, som at indehaveren har i sinde at bruge pengene uansvarligt. En børneopsparing vil helt automatisk være ejet af barnet selv, det er således, med de juridiske briller på, barnet selv der bestemmer over pengene. Dog kan en venlig, voksen hånd, være rar at kunne række ud efter, når overvejelser om f.eks. indskud begynder at rumstere.
Er børneopsparingen nok?
Selvom en børneopsparing på omkring 60.000 kroner, er en god hjælp til det nye voksenliv, er det måske ikke altid nok økonomisk støtte i det tidlige voksenliv. Der kan f.eks. opstå behov for udbetaling til kørekort inden barnet når de 21 år. Dette er overvejelser der også skal tænkes over, i forberedelserne til økonomisk hjælp.